Wednesday, 16 December 2015

[Computer Graphic] Blender 3D modelling


Dolphin 


 Marlin

Marlin swam together with dolphin

Kelas Computer Graphic start sem ni~ belajar animation. OpenGL gne Dev C++ .

Projek untuk semester ni guna Blender. Kena lukis ikan.
Apa-apa jenis ikan. Yg penting ikan.
So, aq buat ikan todak which called Marlin Fish
Partner aq, Jiha, buat Dolphin tu.
Lpas siap, kami gabungkan kedua-dua ikan, menjadi satu . 
Macam diorang tengah berenang bersama-sama.

Aq start belajar blender ni, dgn lukis cendawan. Seronok pulak. 
So, I do think I'm in a right track, 
Cuma bile smpai part membaca + PROGRAMMING
Lemah kepala lutut mak nak~ 
Hahahahahahahahaaaa
Rasanya tu satu je.

Ni link kalau nk try Blender(buat mushroom yg COMEL)


So, entry next ni, sambung pulak dengan OpenGL 3D + Design a logo using Blender.
Yahoooo~

Skrip Video Bahasa Jepun (UiTM) TJC 401

Memandangkan semester ini semua subjek ada projek. Busy yg amat. Stress. Jiwa raga, badan letih tambah pulak dgn homesick nye lg~ 

Video ini ditayangkan pada 17/12/2015 di Bilik Kuliah 1 UiTM Jasin. 
Done. Tggal lg 2 projek nk kene buat.
Cyaiyok2 syafiqah! You can do this. Positive thinker. 



FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN MATEMATIK
KAMPUS JASIN

SESI SEPTEMBER 2015 – JANUARI 2016
PROJEK VIDEO TJC 401

                                     NAMA                                                     NOMBOR KAD PELAJAR
MUHAMMAD FAHRULRADZI BIN ASMAWI    2014803796
NURUNNAJIIHAH BINTI ROSLI                    2014855914
NUR SYAFIQAH BINTI MOHD AAZAHAL    2014289182

KELAS : M3 CS253 3A
NAMA PENSYARAH : MUHAMMAD NIZAM BIN YUSOF




キャスト:ラジ、イカ、ジハ

シーン1
Scene 1
ラジ:はじめまして。わたしはラジです。どうぞよろしく。あなたのなまえはなんですか。
Radzi: Hajimemashite. Watashi wa Radzi desu. Douzo yoroshiku. Anata no namae wa nan desuka.
イカ:はじめまして。イカです。どうぞよろしく。
Ika :  Hajimemashite. Ika desu. Douzo yoroshiku.
ラジ:こちらはどなたですか。
Radzi: Kochira wa donata desuka
イカ:じゃ、ごしょかいします。こちらはジハさんです。ジハさん、こちらはラジさんです。
Ika: Ja, goshokaishimasu. Kochira wa Jiha san desu. Jiha san, kochira wa Radzi san desu
ジハ:はじめまして。どうぞよろしく。ラジさんのいなかはどこですか。
Jiha: Hajimemashite. Douzo yoroshiku. Radzi san no inaka wa doko desuka
ラジ:いなかはジョホルです。イカさんとジハさんのいなかはどこですか。
Radzi: Inaka wa Johor desu. Ika san to Jiha san no inaka wa doko desuka
イカ:ニライです。
Ika: Nilai desu
ジハ:クルアングです。きょうのクラスはおわったですね。
Jiha: Kluang desu. Kyōno kurasu wa owatta desu ne.
ラジ:はい。
Radzi: Hai.
イカ:じゃ、またあした。
Ika: Ja, mata ashita
ラジ:またあした。
Radzi: Mata ashita.
ジハ:これからよろしくね。
Jiha: Kore kara yoroshiku ne.
ラジ:あ。ちょっとまってください。
Radzi: aa, chotto matte kudasai
ジハ:ええ?どうして?
Jiha: ee? Doshite?
ラジ:わすれました。あなたのでんわばんごはなんですか。
Radzi: Wasuremashita. Anata no denwa bango wa nan desuka
ジハ:010-4145149。あなたのは?
Jiha:--------------------------------------. Anata no wa?
ラジ:017-7352303.じゃ、イカさんのでんわばんごは?
Radzi:-------------------------------------. Ja, Ika san no denwa bango wa?
イカ:012-3065316.
Ika: ---------------------------------------
ラジ:ありがとうございます。またあした!
Radzi: Arigatougozaimasu. Mataashita!


シーン2
Scene 2
あといっかげつ。

イカ:えええ?
Ika : Eeeee…
ジハ:えええ?ラジさん!このところでなにをしてるの?
Jiha: Eeeee? Radzi san ! Kono tokoro de nani wo shiteru no?
ラジ:きょうはどようびですね。やすみだから、ほにゃへいきます。
Radzi: Kyou wa doyoubi desu ne. Yasumi dakara, honya he ikimasu
イカ:ほにゃはなんがいですか。
Ika: Honya wa nan gai desuka
ラジ:3がいです。
Radzi: San gai desu
ジハ:そうか。。。わたしたちはスーパーへいきます。
Jiha: Soka. Watashitachi wa su-pa-he ikimasu
ラジ:ほにゃのあとで、わたしもスーパーへいきま。じゃな!
Radzi: Honya no atode, watashi mo su – pa – he ikimasu. Janaa!

シーン3
Scene 3
ラジ:えええ?またあなたたちか?なにしてる?
Radzi: eeee? Mata anatatachi ka? Nani shiteru?
イカ:わたしたちはくだものをかいます。
Ika: Watashi tachiwa kudamono wo kaimasu
ジハ:はい。そうです。きょうはセールがありますだから。
Jiha: Hai, sou desu. Kyou wa se – ru ga arimasu kara
イカ:きょうはこのりんごはひとつろくじゅうセンだけです。やすいですね。
Ika: Kyou wa kono ringo wa hitotsu rokujusen dake desu. Yasui desu ne.
ラジ:じゃ。わたしもくだものをかいます。
Radzi: Ja, watashi mo kudamono wo kaimasu
ジハ:ねえ。かいもののあとで、どこへいきますか。
Jiha: Nee, Kaimono no atode, doko he ikimasu ka
ラジ:フードコートへいきますとおもう。
Radzi: Fu-do-ko-to he ikimasut omou
イカ:いっしょにいこう!
Ika: Isshoni ikou

シーン4
Scene 4
ジハ:イカさん、このチャーハンはいくらですか?
Jiha : Ika san, kono cha – han wa ikura desuka?
イカ:ななリンギットごじゅセンです。
Ika: Nana ringgit  ju sen desu
ラジ:ねえ、ふたりとも。はなしましょうか。
Radzi: Nee, futaritomo. Hanashimashouka
イカ:それはいいアイデアです。
Ika: Sore wa ii idea desu.
ラジ:じゃ、イカさん。おかあさんとおとうさんのしごとはなんですか。
Radzi: Ja,  Ika san, okasan to tosan no shigoto wa nan desuka
イカ:ちちはけいさつです。はははエンジニアです。あなたのごりょうしんは?
Ika: Chichi wa keisatsu desu. Haha wa enjinia desu. Anata no goryoshin wa?
ラジ:ちちはかいしゃいんです。はははしゅふです。ジハさんのおかあさんはしゅふですか。
Radzi Chichi wa kaishain desu, haha wa shufu desu. Jiha san no okaasan wa shufu desuka?
ジハ:いいえ。しゅふではありません。はははせんせいです。
Jiha: Iie, shufu dewa arimasen. Haha wa sensei desu.
ラジ:わたしたちのがっきやすみはいつですか。
Radzi: Watashitachi no gakki yasumi wa itsu desuka
ジハ:いちがつはつかです。
Jiha: Ichigatsu hatsuka desu
イカ:どのくらいですか。
Ika: Dono kurai desuka
ラジ:にかげつです。
Radzi: Nikagetsu desu
イカ:うわああ~~たのしいです!でもねえ。。。しけんはいつですか。
Ika: Uwaaaaa~~ tanoshii desu! Demo nee.. shiken wa itsu desuka
ジハ:じゅうにがつにじゅうはちにちから、いちがつじゅうくにちまでです。
Jiha: Juni gatsu juhachi niche kara Ichigatsu ju ku niche made desu
ラジ:そうですか。だったら、いっしょにがんばりましょうね。ええと。。。いまはなんじですか。
Radzi: Soudesuka, dattara, isshoni ganbari mashou ne. Eeto… ima wa nan ji desuka
イカ:いまはごごにじはんです。かえりましょうか。
Ika: ima wa gogo ni jihan desu. Kaerimashou ka
ジハ:じゃ、またらいしゅう。
Jiha: Ja, mataraishu

Sunday, 1 November 2015

Hello - Adele lyrics

Okay, sekarang rasa nk memekak  dlm bilik
Nyanyi kuat kuat
Mggu ni stress exam
Sederet test.
Let's keep the positivity going ya.
Cyaiyok cyaiyok minnaa san.











"Hello" Adele



Hello, it's me
I was wondering if after all these years you'd like to meet
To go over everything
They say that time's supposed to heal ya, but I ain't done much healing

Hello, can you hear me?
I'm in California dreaming about who we used to be
When we were younger and free
I've forgotten how it felt before the world fell at our feet

There's such a difference between us
And a million miles

Hello from the other side
I must've called a thousand times
To tell you I'm sorry for everything that I've done
But when I call you never seem to be home

Hello from the outside
At least I can say that I've tried
To tell you I'm sorry for breaking your heart
But it don't matter, it clearly doesn't tear you apart
Anymore

Hello, how are you?
It's so typical of me to talk about myself, I'm sorry
I hope that you're well
Did you ever make it out of that town where nothing ever happened?

It's no secret that the both of us
Are running out of time

So hello from the other side
I must've called a thousand times
To tell you I'm sorry for everything that I've done
But when I call you never seem to be home

Hello from the outside
At least I can say that I've tried
To tell you I'm sorry for breaking your heart
But it don't matter, it clearly doesn't tear you apart
Anymore, ooooohh
Anymore, ooooohh
Anymore, ooooohh
Anymore, anymore

Hello from the other side
I must've called a thousand times
To tell you I'm sorry for everything that I've done
But when I call you never seem to be home

Hello from the outside
At least I can say that I've tried
To tell you I'm sorry for breaking your heart
But it don't matter, it clearly doesn't tear you apart
Anymore

R.City ft Adam Levine Locked Away lyrics

Lagu favorite sekarang. 
Ringtone, alarm, message.
Da lame xupdate blog kan.
Kesuntukan masa laaa, busy plak bila da start degree ni.
Ni pun update blog dalam lab.
Curik - curik update blog, lecturer mengajar dkt dpn en. 
Hahahaahahahaha!



R. City "Locked Away" lyrics



[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

[R. City]
Right about now
If I judge for life, man, would you stay by my side?
Or is you gonna say goodbye?
Can you tell me right now?
If I couldn't buy you the fancy things in life
Shawty, would it be alright
Come on show me that you down
Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me
Baby don't lie to me
If I didn't have anything
I wanna know would you stick around

[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

[R. City]
Let's get it down
All I wanna is somebody who really don't need much
A girl that I know I can trust
To be there when money low
If I did not have nothing else to give but love
Would that even be enough
Gal, me need to know
Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me
Baby don't lie to me
If I didn't have anything
I wanna know would you stick around

[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

[R. City]
Tell me tell me would you want me
Tell me tell me would you call me
If you knew I wasn't balling
Cause I need girl who's always by my side
Tell me tell me do you need me
Tell me tell me do you love me
Or is it just tryna play me
Cause I need a girl to hold me down for life

[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

Wednesday, 20 May 2015

Keputusan Interview SPA 2015



Tarikh keputusan SPA intake Julai 2015

18 Mei 2015

Nampaknya mmg xde rezeki dgn SPA
Dah 8 kali dah pegi~ 
Harapan ku musnah.
Hancur hatiku. 
So
kita teruskan usaha dgn degree
Multimedia Student forever!!!
UiTM student yo~

Kita terima lah suratan takdir ilahi dgn redha okay~


Okay, update blog dalam kelas Networking
Bagus sangat kan perangai tu wahai cik syafiqah
MOh le kita study
Jom dapatkan dekan SEM ni
Next SEM mohon JPA.
Yay!
Usaha Tangga Kejayaan
Go go go~
Positive thinker.


Tuesday, 5 May 2015

Temuduga SPA kali ke-8



16 April 2015
9.00 am
Bilik Perbincangan
Kolej Pembantu Perubatan Seremban
Hari interview.

Pada hari kejadian mak telah mengambil cuti utk menghantar aku ke temuduga.
FYI, mak jugak ade printkan notes skop pekerjaan untuk aku. so sweet kan.
Tu la mak aku, even depan2 tough, dlm soft tau.
Sampai je, aku tanya pak guard, tempat interview dekat mana?
So, dier pon kate la dekat tingkat 2.
Pergi la naek tingkat dua.
Bilik dier besar. cm dewan kt sekolah. Mle2 aku dduk dekat luar sebab dekat dalam ramai sangat orang.
Lepas tu, ade la sorang makcik ni pergi suruh2 aq masuk dalam. Masuk je la.
Aq dduk je dlu. Pastu berborak jap dgn org sebelah (Nama, Umur, Asal)
Lepas tu, ade orang baru masuk jugak. Duduk sebelah aku. Lepas tu, ad sorang lg baru masuk lelaki.
Aunty administrator tu pon tanya budak tu, "adik, tgok surat" "kena pergi interview dkt bawah"
Lepas tu aku terus bangun, tunjuk surat aku pulak "jawapan yang sama la keluar." aku kena pergi interview dekat bawah. sama jgk dgn bdk sebelah aku yang baru sampai tadi.
So, kitorang pon turun la sekali.
Lepas tu, sampai bawah. pakcik administrator suruh duduk dulu. Daftar ikut turn ye.
Aku nombor 16.
Ada sorang keluar dari bilik interview.
Aku pon ambil kesempatan tanya temuduga berapa orang, lelaki ke perempuan?
Alhamdulillah, dapat dua orang. dan best news is dua - dua lelaki.
Sementara tunggu turn aku, baca apa yang patut. Tenangkan diri sendiri.
YA LATIFF(semoga Allah lembutkan hati interviewer)

Sampai je turn aku.
Loceng berbunyi menandakan aku kena masuk.

Apabila sudah masuk.
"Assalamualaikum dan selamat pagi" (sorang muslim, sorang lg india)
Diorg pon jawab la salam aku.
Aku pon dengan cermatnya pergi passkan resume + sijil2 aku dkt diorg.
Interviewer 1: "Please have a seat"
Me: Alright, thank you. (pergi la dduk, da gabra sebenarnya, sbb da start speaking tu, nmpaknya mmg aku kena jawab dalam english laa ni)
Da laa english aku da berkarat. ("peluh sejuk da start turun dah waktu ni.)
Interviewer 1: Okay, please tell me about yourself.
Me: sah, kne speaking. nak xnak kena laa kan. Uncle ni mmg laaa, sje propa sruh aku speaking pulak
Aku pon start la speaking cabuk psl biodata aku. (Name, Age, Address, Family, Occupation, Experience in working, studying start UPSR etc)

Lepas tu dier tanya soalan pasal leadership. Apa yang perlu kita ada untuk menjadi leadership yang berjaya. Macam mana nak pastikan team akan berjaya? (version Melayu aku)


Aku pun meraban laa jawab dengan bahasa yang tungang terbalik. Lantak la, janji aku jawab dengan bersungguh2 kan. Kena la tunjuk sikit effort tu kan.

Dier tanya jugak psl sekarang tgh degree in Multimedia,
so mcm mana?
Aku pon cakap la, sebelum ni aku diploma in science.
Then, degree aku mintak sains kesihatan. tp xdapat.
Tu yang mintak SPA.
Aku struggle sikit belajar multimedia ni sbb aku xada basic untuk subjek programming.
Serious struggle.

Okay, habis satu part.

Second part current issue.
HAH.
soalan dier

1. Apakah tema merdeka tahun lepas?
Nasib baik laa aku da menggunakan pakcik kesayangan aku "Pakcik GOOGLE"
2. Apakah GST?
Alhamdulillah, ni mmg current sgtkan. so, mmg tau laa
3. Nama menteri?
 of course la kan
4. Misi, Visi

Done.

Next part, the job itself.


1. Dier tanya apa yang kita nak.
2. Dier akan bagi situasi dekat kita.
Ini biasanya ikut skop kerja yang kau paling nak sekali lah.
Setiap kali aku interview, aku punya keutamaan mesti berubah

Dulu2 - MA, MA, dier kata xnak ambil nurse ke? Mmg xla aku nak ambil nurse kan.
Sekarang - FISIOTHERAPY
 Latest - INSPEKTOR KESIHATAN
 http://r26.imgfast.net/users/2612/75/87/24/avatars/3584-91.jpg
xpernah nak sama pon. sbb tu laa xdpt2 kot kan.

Jawab la dengan berhemah.
Aku siap da keluar ayat
"Sir, may I explain it in Malay please ?
hahhaaaa, lawak pulak bila tgok diorg gelak. Kiikikikiki~

Ayat last dier, okay. rasanya sampai sini jela..
Result awak pun cemerlang, awak pon boleh jawab soalan2 kami.
Ini terpulang kepada SPA lah, tgok diorang ambil awak ke x? Tunggu result je lah nnti.
Okay syafiqah?

Aku pun cakap la, okay baiklah.
Terima kasih.

Aku keluar je dari bilik temuduga tu. Alhamdulillah
Syukur, dua2 lelaki. (serious x sesusah yang sebelom2 ni)
Aku pun lebih relax la.
Xcomplicated mcm ad interviewer perempuan.

Mungkin Allah da tetapkan kalau la akku interview dekat tingkat atas tu kan komfom la ada perempuan dalam dewan tu.
Syukur Alhamdulillah.

Aku pun tggu la adik sebelah aku tu habis interview dulu.
Kitorang gerak keluar sekali.

Dier pon cerita la macam mana interview dia td. Dier priority dekat MA.
So, dier tanya pasal penyakit.
Diabetes, sakit jantung. 
Lebihnya pasal situasi jugak lah
Diorang nak tgok kebolehan kita bercakap je.



Alhamdulillah.Sekarang ini tgh tunggu result lagi.
Untuk kali yang ke-8
LAPAN~
15 May 2015.
InsyaAllah, kalau ini yang terbaik dapat la tu.
Kalau xdapat. Xde rezeki la nmpaknya.

 Nak xnak terpaksalah kita meneruskan usaha.
go go go! Multimedia Student.
insyaAllah. segalanya akan dipermudahkan. AMIN.



panjang lebar berceloteh
esok kelas kol 8.
Esok la kite publish ea.
Night peeps.





Lirik Lagu Kun Anta - Humood AlKhudher

Maksud Lirik Nasyeed Malay Version

KUN-ANTA - Humood AlKhudher





Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar,
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina,
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)

Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum,
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni,
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana,
Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x)
Kun anta tazdada jamala

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum,
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)
 



 لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم 
Ketika ingin bersaing dengan yang lain, aku ingin meniru perwatakan luar dan dalamnya. 

فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر 
Jadi aku boleh jadi seorang yang lain hanya untuk berbangga 

و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى 
dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan 

فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر 
Tetapi yang kuperolehi hanyalah kerugian di atas perwatakanku ini. 

لا لا لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا
 Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, kecantikan dalaman (jauhari) ada di sini di dalam hati ia bersinar. 

لا لا نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى 
kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada, yang tidak sesuai dengan kita, itulah kecantikan kita, semakin bertambah hingga ke atas. 

كن أنت تزدد جمالاً 
Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada 

أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم 
Sungguh aku menerima mereka tetapi tidak pula aku meniru perwatakan mereka

 إلا بما يرضيني، كي أرضيني 
melainkan apa yang aku terima itu aku telah redha. 

سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا
 aku ingin menjadi seperti diri aku sendiri inilah aku 

فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني
 hal ini kurasakan sudah cukup dan aku sangat pasti 

سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم 
Aku akan jadi mengikut kemampuan diriku aku tidak perlukan orang lain menerimaku

 وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم 
aku akan jadi apa yang aku suka kenapa aku perlu peduli tentang penerimaan mereka terhadapku? 

Degree in Science Computer (Hons) Multimedia Computing

Multimedia Computing.

Course Outline~

First impression bila dapat kos ni. Hm
Xkisah kot. Maybe sbb minat.
Xtau minat ke arah apa sebenarnya.
Disebabkan sebelum ni Diploma in Science.
Degree tkr fakulti pulak, tu yang rasa macam susah kot
Nasib baik jgk la, ad jgk subjek yang boleh di buat pengecualian kredit.
Disebabkan dari diploma dan tkr fakulti.
Nak xnak mmg kena jadi bdk part 1 balik
Member2 semua jadi bdk part 3 sbb x tukar fakulti.
Sedih jgk la.
First masuk perasaan homesick tu. nak uruskan sume bende sesorang.
Sangatlah susah nak handle.
Tengok, budak yang da duduk asrama 5 tahun pun homesick xhilang2 lagi kot.
Macam mane laaa nk survive degree ni.
Nak xnak, anak mak hati mmg kne sado laaa, utk masa depan diri sendiri jugakkan.

So, adik2 yang baru masuk kos multimedia ni. insyaAllah. boleh
YAkin boleh okay
Positie thinker.
 



COURSE OUTLINE
PROGRAMME CS253 - BACHELOR OF COMPUTER SCIENCE (HONS.) MULTIMEDIA COMPUTING

No Course
Course Description
Credit Hour Part
1.
CSC402
PROGRAMMING I
3.0
01
 
2.
CSC413
INTRODUCTION TO INTERACTIVE MULTIMEDIA
3.0
01
 
3.
CSC429
COMPUTER ORGANIZATION AND ARCHITECTURE
3.0
01
 
4.
NATIONAL KESATRIA I
1.0
01
Elective
5.
ITS432
DATABASE DESIGN AND APPLICATION
3.0
01
 
6.
MAT423
LINEAR ALGEBRA I
3.0
01
 
7.
STA416
APPLIED PROBABILITY AND STATISTICS
3.0
01
 
8.
CSC404
PROGRAMMING II
3.0
02
 
9.
CSC520
PRINCIPLES OF OPERATING SYSTEMS
3.0
02
 
10.
CTU551
ISLAM AND ASIAN CIVILIZATION
2.0
02
 
11.
ELC400
PREPARATORY COLLEGE ENGLISH
2.0
02
 
12.
NATIONAL KESATRIA II
1.0
02
Elective
13.
ITT400
INTRODUCTION TO DATA COMMUNICATION AND NETWORKING
3.0
02
 
14.
MAT421
CALCULUS I
3.0
02
 
15.
CSC435
OBJECT-ORIENTED PROGRAMMING
3.0
03
 
16.
CSC510
DISCRETE STRUCTURES
3.0
03
 
17.
CSC530
FUNDAMENTALS OF MULTIMEDIA COMPUTING
3.0
03
 
18.
CSC658
COMPUTER GRAPHICS
3.0
03
 
19.
CTU555
MALAYSIAN HISTORY
2.0
03
 
20.
ELC500
ENGLISH FOR ACADEMIC READING
2.0
03
 
21.
NATIONAL KESATRIA III
1.0
03
Elective
22.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL I)
2.0
03
Elective
23.
CSC438
FUNDAMENTAL OF DATA STRUCTURES
3.0
04
 
24.
CSC533
MULTIMEDIA PROGRAMMING
3.0
04
 
25.
MULTIMEDIA INSTRUCTIONAL DESIGN
3.0
04
Elective
26.
CSC541
PROGRAMMING INTERACTIVE SYSTEMS
3.0
04
 
27.
ELC550
ENGLISH FOR ACADEMIC WRITING
2.0
04
 
28.
QMT437
OPERATIONAL RESEARCH
4.0
04
 
29.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL II)
2.0
04
Elective
30.
MULTIMEDIA SYSTEMS
3.0
05
Elective
31.
CSC567
TEMPORAL MEDIA PROCESSING
3.0
05
 
32.
CSC573
VIRTUAL REALITY
3.0
05
 
33.
CSP600
PROJECT FORMULATION
3.0
05
 
34.
ENT600
TECHNOLOGY ENTREPRENEURSHIP
3.0
05
 
35.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL III)
2.0
05
Elective
36.
MULTIMEDIA INFORMATION RETRIEVAL
3.0
06
Elective
37.
CSC548
DISTRIBUTED MULTIMEDIA
3.0
06
 
38.
LANGUAGE DESIGN AND IMPLEMENTATION
3.0
06
Elective
39.
CSP650
PROJECT
6.0
06
 
40.
ITS610
ETHICAL, SOCIAL, AND PROFESSIONAL ISSUES
3.0
06
 
41.
CST699
INDUSTRIAL TRAINING
10.0
07
 
Copyright © 2009-2012 Universiti Teknologi MARA | Disclaimer & Copyright | Privacy Statement



 

Wednesday, 29 April 2015

Red hot chilli movies list



Well, This is My blog After all



"Welcome To The Black Parade"

When I was a young boy,
My father took me into the city
To see a marching band.

He said, "Son when you grow up,
Would you be the savior of the broken,
The beaten and the damned?"
He said "Will you defeat them,
Your demons, and all the non-believers,
The plans that they have made?"
"Because one day I'll leave you,
A phantom to lead you in the summer,
To join The Black Parade."

When I was a young boy,
My father took me into the city
To see a marching band.
He said, "Son when you grow up,
Would you be the saviour of the broken,
The beaten and the damned?"

Sometimes I get the feeling she's watching over me.
And other times I feel like I should go.
And through it all, the rise and fall, the bodies in the streets.
And when you're gone we want you all to know.

We'll carry on,
We'll carry on
And though you're dead and gone believe me
Your memory will carry on
We'll carry on
And in my heart I can't contain it
The anthem won't explain it.

A world that sends you reeling from decimated dreams
Your misery and hate will kill us all.
So paint it black and take it back
Let's shout it loud and clear
Defiant to the end we hear the call

To carry on
We'll carry on
And though you're dead and gone believe me
Your memory will carry on
We'll carry on
And though you're broken and defeated
Your weary widow marches

On and on we carry through the fears
Ooh oh ohhhh
Disappointed faces of your peers
Ooh oh ohhhh
Take a look at me cause I could not care at all

Do or die, you'll never make me
Because the world will never take my heart
Go and try, you'll never break me
We want it all, we wanna play this part
I won't explain or say I'm sorry
I'm unashamed, I'm gonna show my scar
Give a cheer for all the broken
Listen here, because it's who we are
I'm just a man, I'm not a hero
Just a boy, who had to sing this song
I'm just a man, I'm not a hero
I
Don't
Care!

We'll carry on
We'll carry on
And though you're dead and gone believe me
Your memory will carry on
We'll carry on
And though you're broken and defeated
Your weary widow marches on

Do or die, you'll never make me
Because the world will never take my heart
Go and try, you'll never break me
We want it all, we wanna play this part (We'll carry on)

Do or die, you'll never make me (We'll carry on)
Because the world will never take my heart (We'll carry on)
Go and try, you'll never break me
We want it all, we wanna play this part
(We'll carry on!)




















DI SAMBAR PETIR

Di suatu hari,
sedang saya sedang bercuti MID SEM di rumah
Waktu ptg, hujan.
Bermula dgn renyai - renyai. Selepas 1/2 jam ianya menjadi lebih teruk, kuat, deras.
Petir guruh sabung menyabung
Saya duduk di hadapan laptop, sedang bermain game Assassin Creed Brotherhood.
Selepas itu, saya pun menyuruh adik saya tutup TV dan cabut plugnya.
Seterusnya, saya sebenarnya duduk di hadapan sliding door yang terbuka luas dengan hujan lebatnye lg kat luar.
Selamber je.
Lagi satu masalah, saya menggunakan direct current dari plug kt dinding, dan sy mencanut bateri laptop, sebab dah charge full, so itulah satu perkara yang tidak harus dicopy oleh semua pengguna - pengguna laptop di Malaysia.
Perkara itu berlaku dengan pantas sepantas pantasnya.
Sepantas kilat gitu.
Saya tgh busy main game, jadi. 1st kene tu cm kne electric dkt troly2 yang selalu kita guna dekat Giant, Jusco.
Pastu sy ingtkan perasaan je, sbb tgn dan kaki saya ada besi. So, selalu hujan je, mmg rasa tu biasanya ada.
Tu 1st wave.
Lepas second wave. Satu rumah short circuit.
Serentak dengan itu, saya telah terkena renjatan petir yang disalurkan ke laptop saya.
Laptop pon mati, saya blur sekejap, adik saya terus berkata
"Wei, ape ad bau trerbakar ni? "  Dier pon pegi cabut plug2, yang belum lagi dicabut.
Lepas itu, dier dtg then, tgok sy, wei, rambut kau ternaik. Kau kene panah petir ke?
Saya still lg "in awe" sbb terkejut.
Rasa elektrik itu melalui saya punya badan, otak, jantung dan kaki. Pergh, jantung plg effect la, seriously rasa mcm kne renjatan electric just voltage dier x banyak.
Adik sy pon pegang rambut saya dan berkata " wei, kejung rambut kau ni" Saya pon sedarkan diri, pegi mandi.
Risau laptop + otak.
Habis laa kalalu tiba - tiba sel - sel otak terputus. Short pulak otak sy mcm ni. Risau.
Lepas mandi, solat asar. Then, tggu mak balik rumah.
Mak sampai je rumah, terus laaa bgtau.
Kan terus kene bebel. Nasib baik la xjadi apa-apa.

Kerosakan yang telah berlaku:






1) ASTRO decoder - rosak
 - MAti kutu bila Astro xade wei. Selepas 2/3 hari barulah pakcik technician dtg. Dan decoder telah    digantikan dgn yang baru




                                            

2) Kipas depan short
 - Terpaksalah saya menggunakan kipas manual yang terhad kesampaiannya.










3) Lampu bilik air short
 - Mandi dalam gelap wei, SCARY


4) Laptop kene sambar petir
 - My baby. Perasaan bila tgok dier mati lg risau dari diri sendiri yg kene rambut standing ovation. Kejung.

That 1st moment when the pertama kali kena renjatan petir.

Sunday, 26 April 2015

Accident for the second time.

Tangan Patah Tebu & Soket Mata Retak

RADIUS ULNA FRACTURE AND ORBITAL FRACTURE

Accident telah berlaku pada raya ke – 3 2014 iaitu pada 30hb Julai. Setelah selesai membeli nescaffe utk kerja pada malam itu, keluar je dr mydin terus blackout. Rupenye excident, serious xsedar lgsg wktu tu. Orang awam yg baik hati telah menolong dan menelefon family dirumah. Kerja mlm patutnye start pukul 10. Gerak dr rumah dlm pukul 9.30 mlm.
Mak cerita balek yg ad makcik ngn family dier yg mule2 jmpe aq tertiarap dkt divider jalan. Visor helmet depan pecah, so, ble dibukak muka aq berdarah2. Mak sampai je, aq tgh terduduk. Diorg xbagi aq baring sbb da 2 kali aq pengsan. Aq rse, aq just sedar ble mak pegang aq, aq ckp. “mak, sakit mak” , mak tgh bersihkan darah2 kt muka then, mak ckp “istighfar qah, astaghfirullahal’azim.” Aq rse aq ad ckp kot. Mak kate bile dier sruh aq kumur2, aq ikot je. Orang awam yg baik hati kata kt mak, “kak, tgn dier patah tu” diorg da cabutkan aka putuskan beg laptop aq. Tak lama lepas mak sampai, ambulans Nilai pon smpai, abg M.A tu Tanya aq booleh bangun naek stretcher x, kaki okay kan. Aq pon angguk2, ble aq gerak je, melalak sakit la, ap lg. Adik aq teman pegi hospital naik ambulans, mak abah balek rumah packing ap yg patut. Adik aq kate, aq merapu2 dlm ambulans tu. Aduhai, malu lak aii.. naseb baek laa xsedar pape ble merapu meraban. Sampai ER, intern check pkaikan neck holder, pastu pegi x-ray ap yg patut. Aq xsedar pape pon, last yg aq sedar mak sebut nme aq, pastu rse nk muntah… pastu dr. sruh mak tggu kat luar, sbb dr. pakar nk tgok dlu. Nk tggu dr. tu smpai bpe lme plak lg kan. Pkul 3 pagi baru admit wad, dr. kat ER da msukkn painkiller sbb aq xtahan sakit sgt. Hahaaha…
Pagi tu, bru aq sedar ble intern simen part tgn yg patah. 2-2 tgn wei. Fuhh~ dlm pukul 10 dr. pakar buat daily routine inspection simen tu kne bukak, tgok tgn aq bengkak sgt, pastu kne bubuh ais plak.. lg sebelah kne simen.
Lepas tu, nurse bawak pegi MRI. 1st time masuk, cm jakun gak laaa~ bese tgk kt drama tv je. Balik je, dr pakar dental plak dtg, nk check keaadan mulut, gigi. Past utu yg dpt detect soket mata patah. Sbb aq nmpak double. Aq xberkenan sgt dgn mknn hospital ni. Mmg aq akan mengelak utk mkn. Hahaahah..
Masuk hari rabu. So, dr. ingt jumaat terus operate je nnti. Lepas tu, tggu pnye tggu. Xjadi plak en, sabo je laa. Pastu dr. tnye plak knp xoperate lg, bkn patut nye operate harini ke. Nurse pon inform yg cancel sbb xcukup masa. Pastu sabtu ahad cuti, xde operate akan berlaku. So, dr. inform yg hari isnin or selasa.
Akhirnya, operation day. Tukar gaun utk operate. Memalukan laa, gaun tu. Pastu naik troly, lif pi OT(operation teater). Perasaan waktu tu Allah je laa yg tau. Berdebar. Masuk je, ikot prosedur kne sign agreement ap yg patut. Nseb baek laa, akak2 tu boley wat lawak en. Dr. tnye pause start ble, pastu kne tolak masuk OT. Pastu kne pkai scan jelly tu utk tgk veins. Fuh~ da berpuluh2 kali kne cucuk kat wad sbb xjmpe vein. Aq ingt ley je gne jarum kale pink tu, rpenye kne jarum kale hijau jgk. Pe lg, nanges laaa. Even xde bunyi, bergegar2 bdn aq menangis. Akak t upon marah plak, saba laa dik, sakit ckit je. Nseb baek laa ad dr. baek pujuk. Lpas je masuk jarum terus kne pengsan kan. Wangi bau gas tu, bau buah.
Sedar-sedar, nme aq kne pggil. Syafiqah, syafiqah, syafiqah…
Aq sedar, rse sakit. Aq pon ckp la sakit. Dr. kate sakit ye, pastu dier consult pakat kot. Pastu dier masukkn morphine, alhmdulillah, hilang sakit. Terus lost. Dr. ad pggil2, aq wat bodoh je kot.
Alhmdulillah, tgn aq dimasukkan besi, mata dimasukkn implant nk tmpung soket mata yg da patah.
Da 9bulan sejak accident, bru sekarang rse nk tulis segala pengalaman dlu.  


Lepas keluar wad, sakit and painkiller still berjalan
Dua - dua tangan wei. 

Lepas operation, several complication.









Friday, 17 April 2015

OFFICIALLY AN ALUMNI OF UiTM

29.11.2014
UiTM 81-CONVOCATION DAY
FACULTY OF APPLIED SCIENCE
DIPLOMA OF SCIENCE
UiTM NEGERI SEMBILAN KAMPUS KUALA PILAH


Finally, after 3 years struggling in Diploma in Science, I'm Officially a Diploma Holder.
Its been a long journey as i failed and succeed in everything.
Its been many sweet, sad, confusing memories with le friends.




Happy face after getting the royal scroll
                                                                                                            Mommy and daddy with the c-day

LIVE MY LIFE AGAIN

Setelah hampir 4 tahun blog ini dibiarkan SEPI..
Saya memutuskan utk menukar blog ini menjadi the MAIN blog again!
MISSION start!!

ACCIDENT TRAGEDY



Pengalaman PATAH IBU JARI KAKI

Mmg sy akan story complete dari A to Z cmne pengalamn kne..

9th July 2014
Pagi tu pi keje cm bese ble, beramah mesra ngn user (keje JURUTOL kt LEKAS)
Balek keje kene pi HQ LEKAS kat kajang, supervisor kata da cek gaji utk bulan lpas da siap, so pegi laa amek dlu before balek umah.

OTW balek umah tu, cm da ad feel yg DARK gitu, otw balek dgn selambanya aq memotong lori dan yg bertentangan pon lori, so kre cm kne himpit kt tengah2 tu, fuh.. perasaan kne tu, pastu lepas plak en, tu 1st. Manusia kan, aq dengan hanya mengeluh tanpa mengucap or what else teruskan perjalanan balek. Sampai kat Desa Cempaka, aq ikut blkg satu kete ni, ttbe berhenti mendadak, mmg sesi m’brek habes habesan laa.. Aq da rse something da start tu..

Aq join company nye sukan NETBALL, so bese ptg2 ad training. Bese diorg wat kt SEMENYIH, so mmg dri NILAI ke SEMENYIH laa aq merempit. Hari tu diorg wat kt USIM sbb coach sruh wat friendly match ngn student tu.

Kol 4.50 cmtu bru aq gerak so kre da lmbt da wktu tu. Tgok abah ngn adik tgh merepair basikal kt luar, aq pon say bye2 n bertolak..

Ble da lmbt paham2 je laaa, aq bwk dlm 100km/h laa.. xlebih xkurang. Sampai je Taman Semarak,Nilai ade lori tanpa signal terus mendadak masuk ke lane aq. Da aq nk ke mana plak sebelah da ad divider, mmg kne seret laa ngn lori tu. Boleh di panggil treller sbb besar dan panjang, & kelibat lori tu mmg terus hilang.

Aq sedar 100% ble da terguling2 tgh2 jln raya tuh. Part kiri plg teruk. Sakit dier, fuhhh. Mmg x terbayang, t’pkir cmne la able kat neraka nnti. Kaki mmg da bled hbes da, pastu ad laa luka laceration je, tu pon sakit dier.

Org awam angkat pi tepi jalan. Mmg da melalak daa wktu tu, sakit wei.. Ade laa sorang akak ni, yg tgh mkn kt gerai tepi tu tolong aq, pujuk, pegang, tengok ad patah ke. Phone hancur, motor hancur, kaki hancur. 

Mmg sume hal org awam yg tolong uruskan, pastu pak cik polisi pon sampai, maybe abah kolkan siap2, last2 pakcik polis laa yg bwk pi KK Nilai.

Sampai KK Nilai, terus nurse2 cuci segala bende, ni la saat ble aq jerit taknak taknak & akak yg baik hati tu yg tolong tenangkn aq. Subhanallah sakit dier. Terus kne angkat masuk Ambulans gi HTTJ, Seremban. Dlm perjlnn mmg menangisss wei.. Sampai je ER, dr wat la ape yg patot.. siap xray sume. Pastu dduk kt ER tu tgguuuuu la. Selama lama nye. Aq smpai kol 6, kol 10 bru msuk wad. Mle2 ingt xyah masuk wad, dier cuci luka je, rpenye dr kate ade fracture ckit kt ibu jari kaki.

Masuk wad orthopaedic 2B, cuci luka LAGI, dr on call wat pape yg patot, layan je laa.. Ubat tahan sakit mmg xdpt2, aq mmg xdpt tido smpai kol 5 pagi bru tido kot

Esok paginye, dr pakar round, pe lgi decisionnye masuk wayar le. Okay mls nk cte menahan sakit lg! Susah nk tido. Yg tolong teman adik aq, last2 dier amek tisu, basahkan letak kt mata aq, alhmdulillah. Baru tido lenaa.


Esok nye, lebih kurang tengah hari baru siap2 nk pi Operation Teater (OT). Berdebar gilerr mle2. Dr. Bgtau akan masukkan wire kt ibu jari kaki yg patah tu, dier akan cuci & kuku kaki pon akan di cabut full + ad open fracture ckit kt tulang dpn, dier potong la apa lagi. Fuh. Sedar2 ad kat wad da. Ptg tu family pon dtg melawat. Esoknye, alhmdulillah boley terus discharge. Kre 4 hari ada kat wad.
THE END 

Gambar - gambar kecelakaan yg telah berlaku: 

 Phone hancur habes, da xley nk on pon wktu tu,
Hantr kedai mle2 kte cm xley diselamatkan,
Ade laa satu kedai tu kate ley betulkan.
Harga dalam RM 500++
Alhmdulillah, da okay.
 Helmet nye visor da hancur, moto pon hancur, belah belakang + belah kiri
 In emergency room (ER) yellow zone. Waktu ni nanges je, busu amek gmba bru laa nk tergelak
 Keadaan ibu jari kaki yg patah
Open fracture.
Berjaya jgk masuk wad setelah beberapa tahun di ER.

Funny Rainbow

Title Bar Maker