Friday, 17 April 2015

ACCIDENT TRAGEDY



Pengalaman PATAH IBU JARI KAKI

Mmg sy akan story complete dari A to Z cmne pengalamn kne..

9th July 2014
Pagi tu pi keje cm bese ble, beramah mesra ngn user (keje JURUTOL kt LEKAS)
Balek keje kene pi HQ LEKAS kat kajang, supervisor kata da cek gaji utk bulan lpas da siap, so pegi laa amek dlu before balek umah.

OTW balek umah tu, cm da ad feel yg DARK gitu, otw balek dgn selambanya aq memotong lori dan yg bertentangan pon lori, so kre cm kne himpit kt tengah2 tu, fuh.. perasaan kne tu, pastu lepas plak en, tu 1st. Manusia kan, aq dengan hanya mengeluh tanpa mengucap or what else teruskan perjalanan balek. Sampai kat Desa Cempaka, aq ikut blkg satu kete ni, ttbe berhenti mendadak, mmg sesi m’brek habes habesan laa.. Aq da rse something da start tu..

Aq join company nye sukan NETBALL, so bese ptg2 ad training. Bese diorg wat kt SEMENYIH, so mmg dri NILAI ke SEMENYIH laa aq merempit. Hari tu diorg wat kt USIM sbb coach sruh wat friendly match ngn student tu.

Kol 4.50 cmtu bru aq gerak so kre da lmbt da wktu tu. Tgok abah ngn adik tgh merepair basikal kt luar, aq pon say bye2 n bertolak..

Ble da lmbt paham2 je laaa, aq bwk dlm 100km/h laa.. xlebih xkurang. Sampai je Taman Semarak,Nilai ade lori tanpa signal terus mendadak masuk ke lane aq. Da aq nk ke mana plak sebelah da ad divider, mmg kne seret laa ngn lori tu. Boleh di panggil treller sbb besar dan panjang, & kelibat lori tu mmg terus hilang.

Aq sedar 100% ble da terguling2 tgh2 jln raya tuh. Part kiri plg teruk. Sakit dier, fuhhh. Mmg x terbayang, t’pkir cmne la able kat neraka nnti. Kaki mmg da bled hbes da, pastu ad laa luka laceration je, tu pon sakit dier.

Org awam angkat pi tepi jalan. Mmg da melalak daa wktu tu, sakit wei.. Ade laa sorang akak ni, yg tgh mkn kt gerai tepi tu tolong aq, pujuk, pegang, tengok ad patah ke. Phone hancur, motor hancur, kaki hancur. 

Mmg sume hal org awam yg tolong uruskan, pastu pak cik polisi pon sampai, maybe abah kolkan siap2, last2 pakcik polis laa yg bwk pi KK Nilai.

Sampai KK Nilai, terus nurse2 cuci segala bende, ni la saat ble aq jerit taknak taknak & akak yg baik hati tu yg tolong tenangkn aq. Subhanallah sakit dier. Terus kne angkat masuk Ambulans gi HTTJ, Seremban. Dlm perjlnn mmg menangisss wei.. Sampai je ER, dr wat la ape yg patot.. siap xray sume. Pastu dduk kt ER tu tgguuuuu la. Selama lama nye. Aq smpai kol 6, kol 10 bru msuk wad. Mle2 ingt xyah masuk wad, dier cuci luka je, rpenye dr kate ade fracture ckit kt ibu jari kaki.

Masuk wad orthopaedic 2B, cuci luka LAGI, dr on call wat pape yg patot, layan je laa.. Ubat tahan sakit mmg xdpt2, aq mmg xdpt tido smpai kol 5 pagi bru tido kot

Esok paginye, dr pakar round, pe lgi decisionnye masuk wayar le. Okay mls nk cte menahan sakit lg! Susah nk tido. Yg tolong teman adik aq, last2 dier amek tisu, basahkan letak kt mata aq, alhmdulillah. Baru tido lenaa.


Esok nye, lebih kurang tengah hari baru siap2 nk pi Operation Teater (OT). Berdebar gilerr mle2. Dr. Bgtau akan masukkan wire kt ibu jari kaki yg patah tu, dier akan cuci & kuku kaki pon akan di cabut full + ad open fracture ckit kt tulang dpn, dier potong la apa lagi. Fuh. Sedar2 ad kat wad da. Ptg tu family pon dtg melawat. Esoknye, alhmdulillah boley terus discharge. Kre 4 hari ada kat wad.
THE END 

Gambar - gambar kecelakaan yg telah berlaku: 

 Phone hancur habes, da xley nk on pon wktu tu,
Hantr kedai mle2 kte cm xley diselamatkan,
Ade laa satu kedai tu kate ley betulkan.
Harga dalam RM 500++
Alhmdulillah, da okay.
 Helmet nye visor da hancur, moto pon hancur, belah belakang + belah kiri
 In emergency room (ER) yellow zone. Waktu ni nanges je, busu amek gmba bru laa nk tergelak
 Keadaan ibu jari kaki yg patah
Open fracture.
Berjaya jgk masuk wad setelah beberapa tahun di ER.

No comments:

Post a Comment

Funny Rainbow

Title Bar Maker