Wednesday, 20 May 2015

Keputusan Interview SPA 2015



Tarikh keputusan SPA intake Julai 2015

18 Mei 2015

Nampaknya mmg xde rezeki dgn SPA
Dah 8 kali dah pegi~ 
Harapan ku musnah.
Hancur hatiku. 
So
kita teruskan usaha dgn degree
Multimedia Student forever!!!
UiTM student yo~

Kita terima lah suratan takdir ilahi dgn redha okay~


Okay, update blog dalam kelas Networking
Bagus sangat kan perangai tu wahai cik syafiqah
MOh le kita study
Jom dapatkan dekan SEM ni
Next SEM mohon JPA.
Yay!
Usaha Tangga Kejayaan
Go go go~
Positive thinker.


Tuesday, 5 May 2015

Temuduga SPA kali ke-8



16 April 2015
9.00 am
Bilik Perbincangan
Kolej Pembantu Perubatan Seremban
Hari interview.

Pada hari kejadian mak telah mengambil cuti utk menghantar aku ke temuduga.
FYI, mak jugak ade printkan notes skop pekerjaan untuk aku. so sweet kan.
Tu la mak aku, even depan2 tough, dlm soft tau.
Sampai je, aku tanya pak guard, tempat interview dekat mana?
So, dier pon kate la dekat tingkat 2.
Pergi la naek tingkat dua.
Bilik dier besar. cm dewan kt sekolah. Mle2 aku dduk dekat luar sebab dekat dalam ramai sangat orang.
Lepas tu, ade la sorang makcik ni pergi suruh2 aq masuk dalam. Masuk je la.
Aq dduk je dlu. Pastu berborak jap dgn org sebelah (Nama, Umur, Asal)
Lepas tu, ade orang baru masuk jugak. Duduk sebelah aku. Lepas tu, ad sorang lg baru masuk lelaki.
Aunty administrator tu pon tanya budak tu, "adik, tgok surat" "kena pergi interview dkt bawah"
Lepas tu aku terus bangun, tunjuk surat aku pulak "jawapan yang sama la keluar." aku kena pergi interview dekat bawah. sama jgk dgn bdk sebelah aku yang baru sampai tadi.
So, kitorang pon turun la sekali.
Lepas tu, sampai bawah. pakcik administrator suruh duduk dulu. Daftar ikut turn ye.
Aku nombor 16.
Ada sorang keluar dari bilik interview.
Aku pon ambil kesempatan tanya temuduga berapa orang, lelaki ke perempuan?
Alhamdulillah, dapat dua orang. dan best news is dua - dua lelaki.
Sementara tunggu turn aku, baca apa yang patut. Tenangkan diri sendiri.
YA LATIFF(semoga Allah lembutkan hati interviewer)

Sampai je turn aku.
Loceng berbunyi menandakan aku kena masuk.

Apabila sudah masuk.
"Assalamualaikum dan selamat pagi" (sorang muslim, sorang lg india)
Diorg pon jawab la salam aku.
Aku pon dengan cermatnya pergi passkan resume + sijil2 aku dkt diorg.
Interviewer 1: "Please have a seat"
Me: Alright, thank you. (pergi la dduk, da gabra sebenarnya, sbb da start speaking tu, nmpaknya mmg aku kena jawab dalam english laa ni)
Da laa english aku da berkarat. ("peluh sejuk da start turun dah waktu ni.)
Interviewer 1: Okay, please tell me about yourself.
Me: sah, kne speaking. nak xnak kena laa kan. Uncle ni mmg laaa, sje propa sruh aku speaking pulak
Aku pon start la speaking cabuk psl biodata aku. (Name, Age, Address, Family, Occupation, Experience in working, studying start UPSR etc)

Lepas tu dier tanya soalan pasal leadership. Apa yang perlu kita ada untuk menjadi leadership yang berjaya. Macam mana nak pastikan team akan berjaya? (version Melayu aku)


Aku pun meraban laa jawab dengan bahasa yang tungang terbalik. Lantak la, janji aku jawab dengan bersungguh2 kan. Kena la tunjuk sikit effort tu kan.

Dier tanya jugak psl sekarang tgh degree in Multimedia,
so mcm mana?
Aku pon cakap la, sebelum ni aku diploma in science.
Then, degree aku mintak sains kesihatan. tp xdapat.
Tu yang mintak SPA.
Aku struggle sikit belajar multimedia ni sbb aku xada basic untuk subjek programming.
Serious struggle.

Okay, habis satu part.

Second part current issue.
HAH.
soalan dier

1. Apakah tema merdeka tahun lepas?
Nasib baik laa aku da menggunakan pakcik kesayangan aku "Pakcik GOOGLE"
2. Apakah GST?
Alhamdulillah, ni mmg current sgtkan. so, mmg tau laa
3. Nama menteri?
 of course la kan
4. Misi, Visi

Done.

Next part, the job itself.


1. Dier tanya apa yang kita nak.
2. Dier akan bagi situasi dekat kita.
Ini biasanya ikut skop kerja yang kau paling nak sekali lah.
Setiap kali aku interview, aku punya keutamaan mesti berubah

Dulu2 - MA, MA, dier kata xnak ambil nurse ke? Mmg xla aku nak ambil nurse kan.
Sekarang - FISIOTHERAPY
 Latest - INSPEKTOR KESIHATAN
 http://r26.imgfast.net/users/2612/75/87/24/avatars/3584-91.jpg
xpernah nak sama pon. sbb tu laa xdpt2 kot kan.

Jawab la dengan berhemah.
Aku siap da keluar ayat
"Sir, may I explain it in Malay please ?
hahhaaaa, lawak pulak bila tgok diorg gelak. Kiikikikiki~

Ayat last dier, okay. rasanya sampai sini jela..
Result awak pun cemerlang, awak pon boleh jawab soalan2 kami.
Ini terpulang kepada SPA lah, tgok diorang ambil awak ke x? Tunggu result je lah nnti.
Okay syafiqah?

Aku pun cakap la, okay baiklah.
Terima kasih.

Aku keluar je dari bilik temuduga tu. Alhamdulillah
Syukur, dua2 lelaki. (serious x sesusah yang sebelom2 ni)
Aku pun lebih relax la.
Xcomplicated mcm ad interviewer perempuan.

Mungkin Allah da tetapkan kalau la akku interview dekat tingkat atas tu kan komfom la ada perempuan dalam dewan tu.
Syukur Alhamdulillah.

Aku pun tggu la adik sebelah aku tu habis interview dulu.
Kitorang gerak keluar sekali.

Dier pon cerita la macam mana interview dia td. Dier priority dekat MA.
So, dier tanya pasal penyakit.
Diabetes, sakit jantung. 
Lebihnya pasal situasi jugak lah
Diorang nak tgok kebolehan kita bercakap je.



Alhamdulillah.Sekarang ini tgh tunggu result lagi.
Untuk kali yang ke-8
LAPAN~
15 May 2015.
InsyaAllah, kalau ini yang terbaik dapat la tu.
Kalau xdapat. Xde rezeki la nmpaknya.

 Nak xnak terpaksalah kita meneruskan usaha.
go go go! Multimedia Student.
insyaAllah. segalanya akan dipermudahkan. AMIN.



panjang lebar berceloteh
esok kelas kol 8.
Esok la kite publish ea.
Night peeps.





Lirik Lagu Kun Anta - Humood AlKhudher

Maksud Lirik Nasyeed Malay Version

KUN-ANTA - Humood AlKhudher





Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar,
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina,
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)

Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum,
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni,
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana,
Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x)
Kun anta tazdada jamala

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum,
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)
 



 لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم 
Ketika ingin bersaing dengan yang lain, aku ingin meniru perwatakan luar dan dalamnya. 

فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر 
Jadi aku boleh jadi seorang yang lain hanya untuk berbangga 

و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى 
dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan 

فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر 
Tetapi yang kuperolehi hanyalah kerugian di atas perwatakanku ini. 

لا لا لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا
 Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, kecantikan dalaman (jauhari) ada di sini di dalam hati ia bersinar. 

لا لا نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى 
kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada, yang tidak sesuai dengan kita, itulah kecantikan kita, semakin bertambah hingga ke atas. 

كن أنت تزدد جمالاً 
Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada 

أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم 
Sungguh aku menerima mereka tetapi tidak pula aku meniru perwatakan mereka

 إلا بما يرضيني، كي أرضيني 
melainkan apa yang aku terima itu aku telah redha. 

سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا
 aku ingin menjadi seperti diri aku sendiri inilah aku 

فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني
 hal ini kurasakan sudah cukup dan aku sangat pasti 

سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم 
Aku akan jadi mengikut kemampuan diriku aku tidak perlukan orang lain menerimaku

 وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم 
aku akan jadi apa yang aku suka kenapa aku perlu peduli tentang penerimaan mereka terhadapku? 

Degree in Science Computer (Hons) Multimedia Computing

Multimedia Computing.

Course Outline~

First impression bila dapat kos ni. Hm
Xkisah kot. Maybe sbb minat.
Xtau minat ke arah apa sebenarnya.
Disebabkan sebelum ni Diploma in Science.
Degree tkr fakulti pulak, tu yang rasa macam susah kot
Nasib baik jgk la, ad jgk subjek yang boleh di buat pengecualian kredit.
Disebabkan dari diploma dan tkr fakulti.
Nak xnak mmg kena jadi bdk part 1 balik
Member2 semua jadi bdk part 3 sbb x tukar fakulti.
Sedih jgk la.
First masuk perasaan homesick tu. nak uruskan sume bende sesorang.
Sangatlah susah nak handle.
Tengok, budak yang da duduk asrama 5 tahun pun homesick xhilang2 lagi kot.
Macam mane laaa nk survive degree ni.
Nak xnak, anak mak hati mmg kne sado laaa, utk masa depan diri sendiri jugakkan.

So, adik2 yang baru masuk kos multimedia ni. insyaAllah. boleh
YAkin boleh okay
Positie thinker.
 



COURSE OUTLINE
PROGRAMME CS253 - BACHELOR OF COMPUTER SCIENCE (HONS.) MULTIMEDIA COMPUTING

No Course
Course Description
Credit Hour Part
1.
CSC402
PROGRAMMING I
3.0
01
 
2.
CSC413
INTRODUCTION TO INTERACTIVE MULTIMEDIA
3.0
01
 
3.
CSC429
COMPUTER ORGANIZATION AND ARCHITECTURE
3.0
01
 
4.
NATIONAL KESATRIA I
1.0
01
Elective
5.
ITS432
DATABASE DESIGN AND APPLICATION
3.0
01
 
6.
MAT423
LINEAR ALGEBRA I
3.0
01
 
7.
STA416
APPLIED PROBABILITY AND STATISTICS
3.0
01
 
8.
CSC404
PROGRAMMING II
3.0
02
 
9.
CSC520
PRINCIPLES OF OPERATING SYSTEMS
3.0
02
 
10.
CTU551
ISLAM AND ASIAN CIVILIZATION
2.0
02
 
11.
ELC400
PREPARATORY COLLEGE ENGLISH
2.0
02
 
12.
NATIONAL KESATRIA II
1.0
02
Elective
13.
ITT400
INTRODUCTION TO DATA COMMUNICATION AND NETWORKING
3.0
02
 
14.
MAT421
CALCULUS I
3.0
02
 
15.
CSC435
OBJECT-ORIENTED PROGRAMMING
3.0
03
 
16.
CSC510
DISCRETE STRUCTURES
3.0
03
 
17.
CSC530
FUNDAMENTALS OF MULTIMEDIA COMPUTING
3.0
03
 
18.
CSC658
COMPUTER GRAPHICS
3.0
03
 
19.
CTU555
MALAYSIAN HISTORY
2.0
03
 
20.
ELC500
ENGLISH FOR ACADEMIC READING
2.0
03
 
21.
NATIONAL KESATRIA III
1.0
03
Elective
22.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL I)
2.0
03
Elective
23.
CSC438
FUNDAMENTAL OF DATA STRUCTURES
3.0
04
 
24.
CSC533
MULTIMEDIA PROGRAMMING
3.0
04
 
25.
MULTIMEDIA INSTRUCTIONAL DESIGN
3.0
04
Elective
26.
CSC541
PROGRAMMING INTERACTIVE SYSTEMS
3.0
04
 
27.
ELC550
ENGLISH FOR ACADEMIC WRITING
2.0
04
 
28.
QMT437
OPERATIONAL RESEARCH
4.0
04
 
29.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL II)
2.0
04
Elective
30.
MULTIMEDIA SYSTEMS
3.0
05
Elective
31.
CSC567
TEMPORAL MEDIA PROCESSING
3.0
05
 
32.
CSC573
VIRTUAL REALITY
3.0
05
 
33.
CSP600
PROJECT FORMULATION
3.0
05
 
34.
ENT600
TECHNOLOGY ENTREPRENEURSHIP
3.0
05
 
35.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL III)
2.0
05
Elective
36.
MULTIMEDIA INFORMATION RETRIEVAL
3.0
06
Elective
37.
CSC548
DISTRIBUTED MULTIMEDIA
3.0
06
 
38.
LANGUAGE DESIGN AND IMPLEMENTATION
3.0
06
Elective
39.
CSP650
PROJECT
6.0
06
 
40.
ITS610
ETHICAL, SOCIAL, AND PROFESSIONAL ISSUES
3.0
06
 
41.
CST699
INDUSTRIAL TRAINING
10.0
07
 
Copyright © 2009-2012 Universiti Teknologi MARA | Disclaimer & Copyright | Privacy Statement



 

Funny Rainbow

Title Bar Maker